A Greyhound LátványKÉPség 360 fokos és VR videós tematikus blogja. Mi a különbség a kettő között? Hogyan lehet ilyen videókat készíteni? A blogból minden kiderül, és megnézheted a legújabb 360-as felvételeket. Ha te is készítesz ilyeneket, vagy épp p

VR (Virtual Reality) Videó

VR (Virtual Reality) Videó

Beköszönö + mi is az a VR videó?

2016. június 07. - Tomanovics Gergely

A VR és 360 fokos videók egyre népszerűbbek Magyarországon is, így időszerűnek tűnt egy kifejezetten ilyen videókkal, lejátszásukkal és szerkeszésükkel foglalkozó blogot indítani - már csak azért is, mert végre elkészült a blog szerzőjének első 360 fokos klipje.

Mindenekelőtt fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a 360 fokos videó önmagában nem VR. Bár hasonló technika, a 360 fokos videókat is lehet VR szemüveggel nézni, csak épp pont a VR egyik lényege veszik el: a térhatás illúziója. A VR szemüvegek képesek arra, hogy jobb és bal szem másképp lássa a világot, így kialakuljon a 3D-s térérzékelés (akárcsak a valóságban) - a sima, két dimenziós 360-as videók viszont csak annyit tudnak, hogy körbenézhetsz rajtuk a lejátszás közben. Ez is hatalmas technikai újdonság, és a legjobb, hogy semmiféle speciális eszköz nem kell a lejátszáshoz: mivel a YouTube egy ideje natív módon támogatja a 360-as és VR videókat, elég egy okostelefon és a rajta levő YouTube alkalmazás. Ha a telefonban van forgásérzékelő (giroszkóp) akkor csak rakd teljes képernyőre a videót, és a készülék forgatásával körbe tudsz nézni. Ha nincs giró a telefonodban, vagy csak nem akarod, hogy hülyének nézzenek a villamoson :) akkor az ujjaddal is huzigálhatod a képet minden irányban, hogy körbe tudj nézni. Asztali gépen ugyanezt megteheted egérrel is, az újabb böngészők támogatják, a vrvideo.blog.hu-t készítő Greyhound Látványképség első sajátgyártású 360-as videóján pedig most mindezt ki is próbálhatod.

Lájkold az oldalt a Facebook-on, mert lesznek még ilyen videók, és sokminden más is :)

https://www.facebook.com/greyhoundlatvanykepseg/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vrvideo.blog.hu/api/trackback/id/tr868827228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása